In de stuurhut bij….

Yes het is weer tijd voor een nieuwe in de stuurhut bij, deze week zijn we bij Jozien.
Wie ben je en wat is je functie in de binnenvaart?
Jozien Hoogerheide, 25 jaar en ik kom uit ‘s-Gravenpolder (Zeeland). Op dit moment heb ik niet echt een functie in de binnenvaart. Ik probeer zo vaak mogelijk met mijn vriend mee te varen, en dan help ik soms buiten met wat klusjes, en hij leert mij dan om te sturen. En verder zorg ik dan voor het huishouden en het eten. Een tijd geleden heb ik als matroos gewerkt op een droge-lading schip. 
 Op welk schip vaar je ? 
Mijn vriend heeft een beunschip, de Lavoro, van 67 x 8.20 meter. En ik heb als matroos gewerkt op een droge-lading schip, de Dirk Sr, van 108 x 11.40 meter. 
Hoe lang vaar je al ?
Ruim 2 jaar  geleden heb ik mijn papieren voor matroos gehaald in Antwerpen. Daarvoor had ik al een tijdje als lichtmatroos meegevaren op een beunschip. En daarna heb ik een poos gewerkt als matroos. Mijn vriend heeft zijn schip nu bijna 2 jaar, en in die tijd heb ik met hem ook heel wat meegevaren
Waar kunnen ze jou echt kwaad mee krijgen?
Als andere schippers asociaal zijn en geen zin hebben om te wachten, terwijl iedereen moet wachten. En als zei dan bij een sluis willen voordringen zodat zei een eerdere schutting hebben, maakt mij dat best wel boos. Of als er mensen totaal niet op zitten te letten en we daardoor in een gevaarlijke situatie terechtkomen. 
Wat is jou leukste gebeurtenis in de binnenvaart?
Leuke gebeurtenissen zijn er regelmatig vind ik. Ik vind het leuk om onverwachts oude bekenden tegen te komen, bv in de sluis, en dan is het erg leuk om kletsen. Wat ik ook leuk vind, is dat als je familie/bekenden tegenkomt, en zei de zelfde route nemen als ons, dat je dan bij elkaar opzei gaat, en samen de goede kant op vaart. Dat is altijd erg gezellig! En verder geniet ik ook van de landschappen tijdens het varen, vooral bij zonsopgang en zonsondergang zijn de luchten zo mooi. En het is ook leuk om dwars door een drukke stad te varen, bv Brussel, terwijl je zelf heerlijk rustig aan boord bent, en niet echt in de drukte van de stad. 
Wat wil je de mensheid mee geven? 
Dat werken in de binnenvaart onwijs leuk is, maar je moet er wel tegen kunnen natuurlijk, dat je niet elke dag naar de supermarkt kan bv, en dat je ook niet altijd dicht bij je familie bent. Verder verbaasd het mij dat er op de marifoon soms zo tekeer wordt gegaan door schippers onderling. Over passeren of over aanvaringen. Dan vliegen de scheldwoorden over en weer, en niemand bereikt er wat mee. Dat mag van mij wel minder, want het wordt ook vaak direct op facebook en internet geplaatst, en dat is denk ik niet echt goede reclame voor de binnenvaart. 
Waar denk je te staan over 5 jaar ? 
Ik hoop dat ik over 5 jaar samen met vriend/man op ons schip vaar, en dat ik dan schippersvrouw ben. En dat ik dan help waar ik kan, zowieso is het huishouden dan mijn taak natuurlijk. Maar ik wil ook heel graag goed leren sturen. En ik vind het ook heerlijk om af en toe naar buiten te gaan en daar bezig te zijn op het schip, met vastmaken, of met andere klusjes zoals olie en vet bijvullen, of schilderen. 
Hierbij wil ik Jozien heel erg bedanken voor het mee werken aan dit artikel, vond je dit een leuk artikel of heb je nog een vraag aan Jozien stel hem hier beneden.

One thought on “In de stuurhut bij….

  1. Beste Jozien de sluismeester bepaalt de volgorde van schutten en niet de schippers zelf dan zou het een mooie boel worden maar ik heb de neiging te zeggen dat het over het algemeen behoorlijk georganiseerd gaat . Maar soms is er wel eens iemand die denkt meer privileges te hebben maar dat moet je als sluismeester niet laten gebeuren. Goeie vaart Jozien. Hg Anton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *